De FIFA komt met een belangrijke wijziging in het reglement RSTP

De FIFA zit niet stil en heeft het reglement Regulations on the Status and Transfer of Players (hierna: RSTP) gewijzigd. Per 1 juni 2019 zijn de wijzigingen doorgevoerd. Eén wijziging springt eruit en dient nader gemotiveerd te worden, in dit nieuwsbericht gaat de aandacht dan ook uit naar deze specifieke wijziging.

De belangrijkste wijziging die de FIFA heeft doorgevoerd is het feit dat een speler niet langer wordt gezien als een “third party”, zoals omschreven in definitie 14 van het FIFA RSTP in combinatie met art. 18ter van de RSTP. De nieuwe definitie van “third party” is als volgt:

"Een andere partij dan de speler die wordt overgedragen, waarbij de twee clubs de speler van de ene naar de andere speler overbrengen, of een andere club waarbij de speler is geregistreerd".

De oude definitie uit de FIFA RSTP 2018 luidde als volgt:

"Een andere partij dan de twee clubs die een speler overdragen van de ene naar de andere of een vorige club waarbij de speler is geregistreerd."

Met deze wijziging kunnen professionele spelers een vergoeding (een percentage of een bedrag ineens) over het bedrag van hun toekomstige transfer naar een andere club ontvangen, zonder dat dit gelijkgesteld wordt met de “Third-Party Ownership”.

Deze wijziging is het gevolg van recente beslissingen van de Disciplinaire Commissie  (hierna: DC) van de FIFA. In 2018 heeft de DC in vier verschillende gevallen besloten dat spelers niet als “third party” konden worden beschouwd. In deze zaken ging het erom dat de clubs (SV Werder Bremen, Panathinaikos FC, CSD Colo-Colo en Club Universitario de Deportes) overeenkomsten hadden gesloten met enkele van hun professionele spelers. Deze spelers hadden ieder recht op een vergoeding in het geval er een toekomstige transfer van de speler zou plaatsvinden naar een andere club. Deze bedragen werden volgens de DC gezien als onderdeel van de vergoeding die verschuldigd is aan de speler onder en afgeleid van hun arbeidsrelatie met de club. Zodoende was er geen overtreding van de “Third-Party Ownership”.

De nieuwe definitie moet de speler een betere onderhandelingspositie geven bij de transferonderhandeling. Artikel 18ter RSTP blijft echter ongewijzigd, het gaat enkel om de definitie die in het begin van de RSTP te vinden is. 

Vragen over het voorgaande? Onze sportjuristen staan voor U klaar.


Lars Westhoff                                                                                   Kimberley Kuijpers
Advocaat                                                                                          Juridisch Sportloket