Sportweddenschappen

Het wedden op uitslagen van sportwedstrijden, zoals bij voetbal en tennis, gebeurt overal. In Nederland is het wedden op uitslagen van sportwedstrijden geregeld in de Wet op de kansspelen. Daarin is vastgelegd dat alleen De Lotto sportweddenschappen mag aanbieden. De Lotto heeft als enige organisatie in Nederland een vergunning daarvoor. Andere organisaties komen niet in aanmerking voor een vergunning voor het aanbieden van sportweddenschappen op de Nederlandse markt. Zij mogen dus geen sportweddenschappen aanbieden, ook niet via internet/online. 

Organiseren van een pool

Het organiseren van een pool is alleen toegestaan als dat besloten en niet bedrijfsmatig plaatsvindt.
Bij besloten gelegenheden kunt u bijvoorbeeld denken aan een pool binnen het gezin, in een vrienden- en of huiselijke kring, of bijvoorbeeld op het werk.
Van bedrijfsmatig aanbod is sprake indien er op geregelde en stelselmatige wijze gelegenheid wordt gegeven, bijvoorbeeld door het huren van een zaal, het heffen van entree/inleg geld en of te adverteren. 

Gokzuilen

Een gokzuil is een apparaat dat vaak in een café staat, waar een speler zijn weddenschap kan afsluiten, maar altijd alleen met tussenkomst van de uitbater of een personeelslid. Gokzuilen zijn apparaten met een internetverbinding, waarop je aan een kansspel kunt meedoen, veelal sportweddenschappen. In Nederland is het wedden op uitslagen van sportwedstrijden geregeld in de Wet op de kansspelen. Daarin is vastgelegd dat alleen De Lotto sportweddenschappen mag aanbieden. Het aanbieden van kansspelen via een gokzuilen kan leiden tot sluiting van de horeca gelegenheid.